Programma seizoen '21-'22 online

Gepubliceerd op woensdag 23 jun 2021 om 10:00

CC DE HERBAKKER ON TOUR IN 2021-2022

Cultuurcentrum De Herbakker zet z’n tour doorheen Eeklo verder. De coronamaatregelen brachten het cultuurcentrum ertoe om tijdens de zomermaanden uit te wijken naar een setting in openlucht. In de zomer start het bruishuis aan het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Dat het CC verder op tour blijft, heeft alles te maken met de geplande renovatie- en verbouwingswerken aan het cultuurcentrum. De start van de werkzaamheden is met een aantal maanden opgeschoven. Dat zorgt ervoor dat het publiek – na een lange noodgedwongen sluiting – het cultuurseizoen kan aanvatten in de vertrouwde omgeving van het cultuurcentrum.

NAJAAR: HET CULTUURCENTRUM ALS VERTROUWDE PLEK

In de koude herfst- en wintermaanden van 2021 zijn we blij het publiek te kunnen verwelkomen in hun vertrouwde cultuurcentrum. Het publiek kan kiezen uit een brede waaier aan voorstellingen in diverse genres.

Starten doen we wel op locatie: voor het familiepubliek met een mooie vertelling door Ineke Nijssen (8+) en voor het avondpubliek met humor van lokale bodem. Koen Dewulf zingt, vertelt en reflecteert over God en Goed.

Daarna keren we terug naar ons gebouw. We zijn fier dat het jeugdtheatergezelschap Nevski Prospekt zijn tienjarig jubileum viert in Eeklo met de première van ‘Blues’ (5+). In samenwerking met muziekclub N9 stelt de Gentse band Douglas Firs zijn nieuwe plaat ‘Heart of a Mother’ voor, pure en eerlijke muziek over het voor hem bewogen jaar 2020. Stand-up comedian Steven Mahieu heeft enorm veel zin om zijn ‘Full Contact Tour²’ te brengen na meer dan een jaar pauze. En uiteraard mag film op woensdag niet ontbreken in het programma: naast kaskrakers zoals ‘1917’ en ‘Little Women’ vertonen we ook jeugdfilms.

Af en toe wijken we uit naar andere locaties. In samenwerking met CC Evergem zal, naast de voorstellingen die we organiseren in het cultuurcentrum zelf, Theatermakery Het Eenzame Westen een stuk brengen over een varkenshouderij op de Zwijntjeshoeve in Evergem. In jeugdcentrum Kubiek vindt Comedycafé zijn vaste stek maar plannen we ook enkele concerten in samenwerking met muziekclub N9, o.a. An Pierlé Quartet. Jan Jaap van der Wal zal op deze locatie ook zijn nieuwste voorstelling ‘III-ième’ try-outen. CC Den Hoogen Pad in Maldegem biedt onderdak aan Laika en Zefiro Torna. Zij brengen met ‘BALSAM’ een zinnenprikkelend concert waarbij je als publiek getuige bent van alchemistische processen. Dat belooft indrukwekkend te worden! De sporthal in Eeklo vormt dan weer het ideale decor voor ‘De Cuyper vs De Cuyper’ (6+), een circusvoorstelling over de competitie tussen twee jonglerende broers.

In het weekend van 29 oktober staat het programma in het teken van het thema ‘troost’. We vinden dit een broodnodig onderwerp na een periode waarin veel mensen afscheid moesten nemen, in de brede zin van het woord. Naast een lezing, bieden we ook een theatervoorstelling, installatie en familievoorstelling aan.

Ten slotte sluiten we het najaar van 2021 af met het participatief kunstproject Braakland in samenwerking met jeugdwelzijnswerking De Plek; alsook met een zangtraject ‘CC De Herbakker zingt’, o.l.v. Sander De Winne. Verbindende initiatieven om de afbraak en de heropbouw van het cultuurcentrum te vieren!

VOORJAAR: UITBREKEN NAAR LOODS NIJVERHEIDSKAAI

Vanaf januari 2022 verhuist CC De Herbakker naar een pop-up theater in een loods aan de Nijverheidskaai. Waar huidig houtbedrijf Wulffaert is gevestigd was vroeger de gerenommeerde wolwasserij Peignage d’ Eecloo gesitueerd en in de 19de eeuw bevond zich hier een textielbedrijf. Een indrukwekkende plek die een rijke, industriële geschiedenis ademt en waar we opnieuw een heel divers programma aanbieden.

De theater- en dansliefhebbers zullen hun gading vinden in de veelheid aan diverse producties. Ben je eerder geïnteresseerd in jong werk? Bekijk dan zeker de double bill van Les Mybalés en Nadine Baboy, Brusselse choreografen en performers die hiphop vermengen met hedendaagse dans. Of ligt muziektheater jou meer?  Zoek dan even ‘Marinus’ van Compagnie Cecilia op, een monoloog over de Oostendse kapersgeschiedenis. We ontvangen ook graag kleppers zoals Sien Eggers en Frank Focketyn die in de rol kruipen van Sartre en De Beauvoir, het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie.

Jonge en getalenteerde compagnieën prijken op de affiche van het familieprogramma: Collectief dOFt en Collectief Verlof brengen dynamische en frisse voorstellingen voor kinderen vanaf 4 en 6 jaar. Daarnaast zijn kinderen ook welkom op de jeugdfilms in de krokus- en paasvakantie.

Tom Helsen, Mich Walschaerts, The Starlings en Günther Neefs zijn slechts enkele namen in het muziekprogramma die het podium van de pop-up zullen betreden. Bijzondere aandacht verdient ‘Bach to Black’, een groots opgezet klassiek concert waarin een eerbetoon aan Amy Winehouse zal gebracht worden. 22 muzikanten en zangeres Kapinga Gysel (Zita Swoon) zullen de legendarische plaat ‘Back to Black’ tot leven wekken; Yves Meerschaert bewerkt en componeert. Dit concert vindt niet plaats in de loods, maar in de Oostveldkerk in Eeklo.

Dit is niet de enige plek in voorjaar ’22 waar we even halt houden. In Cultuurcentrum Evergem bieden we ‘Through the Grapevine’ van Alexander Vantournhout aan, een voorstelling op de grens tussen circus en dans. In juni ’22 keren we terug naar het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve waar ‘BITBYBIT’ van Collectif Malunés en MOVEDBYMATTER zal plaatsvinden, een hedendaagse en indrukwekkende circusvoorstelling in een klassieke circustent. De voorstelling is één krachttoer waarbij twee circusbroers het tegen elkaar opnemen, spannend en inventief! En geen locatieseizoen zonder Studio ORKA. Zij landen met ‘Het Pentaccordeon’ in Eeklo, het specifieke adres wordt later bekend gemakt.

Vaste plek voor Comedycafé blijft jeugdcentrum Kubiek. Naast deze try-outs bieden we ook volavondvoorstellingen aan in de loods aan de Nijverheidskaai van o.a. Henk Rijckaert en Nigel Williams.

LOKAAL CENTRAAL

Het cultuurcentrum lanceert twee gratis initiatieven waarbij lokaal en creatief talent in de kijker wordt gezet. Bij KunstKlap nodigt curator Marijke De Winne drie bevriende artistieke cultuurkompanen uit om over hun passie te klappen, in welke vorm dan ook. Daarnaast mondt de brede samenwerking met KA! dit seizoen o.a. uit in K!oncert: een reeks van zes kwalitatieve concerten rond diverse muziekgenres en –stijlen, waarbij leerkrachten samen optreden met hun meest bedreven leerlingen. 

DOCUFILMS

In de rode zetels van het cultuurcentrum bieden we kaskrakers tijdens Ciné Local aan, in het voorjaar is er geen mogelijkheid om dit aan te bieden in de pop-up.

Gedurende het volledige seizoen worden wel ijzersterke en internationaal gelauwerde documentairefilms vertoond. Bijzondere vermelding verdient de docufilm ‘The New Gospel’ van Milo Rau: theater- én filmliefhebbers zullen hun gading vinden in deze interpretatie van het passieverhaal van Christus.

SCHOOLPROGRAMMA

Het diverse aanbod voor scholen (van tweede kleuterklas tot en met zesde middelbaar) is hier te raadplegen. De inschrijvingsdata liggen iets later dan gewoonlijk doordat de concrete coronamaatregelen nog niet gekend zijn: dinsdag 24 augustus voor Eeklose scholen en donderdag 26 augustus voor scholen buiten Eeklo. We blijven inzetten op degelijke omkadering (inleidingen en nagesprekken). ‘Voor De Show’ is daarbij een nieuw, digitaal interactief spel waarmee leerkrachten van het lager onderwijs hun leerlingen op een prikkelende manier kunnen voorbereiden op hun bezoek aan het cultuurcentrum. Daarnaast verwelkomen we scholen altijd graag op de avondvoorstellingen! Gelieve vooraf te reserveren via scholen@ccdeherbakker.be.

SEIZOENSPRESENTATIE: FAST FOWARD ON TOUR

Het publiek (jong en oud) kan het aanbod coronaproof ontdekken op zondag 4 juli via een parcours langsheen verschillende locaties. De start is voorzien om 13.30 uur, het einde omstreeks 16.30 uur. The Starlings sluiten de dag af met een zittend concert op het Herbakkersplein om 17.30 uur. Deelnemen aan het parcours is gratis, inschrijving is wel noodzakelijk. Het concert van The Starlings is betalend.

PRAKTISCHE INFO

Op zondag 4 juli om 19.30 uur gaat de ticketverkoop van start via tickets.eeklo.be. Een up-to-date handleiding voor het aankopen van tickets vind je hier terug.

Vanaf maandag 5 juli om 10 uur kan het publiek via alle vertrouwde kanalen reserveren. De website blijft de makkelijkste en snelste manier, maar wie via telefoon, mail of aan de balie van het STIP bestelt, wordt met evenveel plezier verder geholpen.

Voor de voorstellingen in het najaar en het voorjaar bieden we opnieuw getrouwheidskortingen aan (5% korting bij vier verschillende voorstellingen en 10% korting bij acht verschillende voorstellingen). Daarnaast zijn er de vaste kortingen: 30% korting op elk ticket voor -26-jarigen en de korting voor personen met een UiTPAS met kansentarief. Na betaling van je tickets ontvang je een bevestigingsmail. Twee dagen voor de voorstelling ontvang je je definitieve tickets. Op die manier kunnen we rekening houden met de meest recente maatregelen voor zaalbezetting.

Is de voorstelling uitverkocht? Dan raden we het publiek zeker aan zich in te schrijven op de online wachtlijst. Bij versoepelingen of vrijgekomen tickets contacteren wij de mensen op die lijst.

We volgen uiteraard alle richtlijnen m.b.t. de veiligheid van het publiek . Meer gedetailleerde info over alle maatregelen is hier terug te vinden. Ten slotte dienen we te vermelden dat alle activiteiten onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen zijn.